TERMŐHELY, TERMELŐ: Kydonakis Bros, Timpaki (vagy Timbaki), Kréta, Görögország. Kostas Kydonakisék fiatal családi vállalkozásának fái a sziget déli részén fekvő Messara-völgyben sorakoznak. Messara körzet eredetvédelmi jelzésével ellátott olajat készítenek, és érdekes módon a latinos Oleum Crete (lat. ’Kréta olaja’) nevet adták neki. Ez azért érdekes, mert elvileg őshazája az olívaolajnak a görög föld, nem kellene szerintem más nyelv hozzá, csakis görög. A völgy egyébként a legnagyobb síkság a szigeten, és ez nem elhanyagolható szempont, mert a síkvidék mindig kedvezőbb terület a művelés és betakarítás szempontjából – vagyis olcsóbb lehet a végtermék és ez nem függ össze a minőséggel, vagyis azt akarom kihozni ebből, hogy szép dolog hatvan fokos bozótos hegyoldalon akrobatikázni az olajfákon/mellett/alatt, de csak akkor, ha már máshol nincs helyünk a szüretre : ) Bónusz, hogy természetesen rálátni az Ida-hegyre, mi másra… Közepes méretű termelőszövetkezet hagyományos ültetvényekkel, 10-50 éves fákkal. Bioolajukat elkülönített területen, kistermelőik egy külön csoportja készíti. Két fázissal dolgoznak, a leveleket, gallyakat szecskázzák és természetes komposztként, talajjavítóként használják, illetve más, felelősen működő olívászatokhoz hasonlóan, ők is energiává alakítják a kiszárított magtöretet. Jó ez a Kréta. Kár, hogy nem minden évben sikeres a szüret. Mármint az igazioliva ízlésébe nem mindig illeszkedik a bizonyos évjárat. De ez a 20-as jó lett.

FAJTA: 100% koroneiki

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: megvan az a hűvössége, ami késő télen a kora reggeli olajültetvényeken ül, emellett háttérben, de megvan benne a jellegzetesen görög „köves” növényiség, kicsit párás-poros virágosság. Idén kifejezettebb a koroneiki hűvös zöld illata, esküszöm, még a tzaztiki is felsejlik az ember szeme előtt…

ÍZ: a görög koroneikikben gyakran fellelhető, és gyakorta a szárazság okozta szikkadt és szikár íz itt háttérbe szorul, olyan, mintha csak néhány hektár kapott volna kevesebb esőt és több szárazságot, mert a rögtön beköszönő növényi kesernyével és a fajtára jellemző, enyhén virágos alapkarakterrel gyorsan képbe kerülünk – ez egy fantasztikusan görögös, de annál merészebb, koraibb szüret. Kevéssé borsos, inkább elegáns, de textúrájában sűrűbb olaj. Utóbbit a menta hűvös üdesége oldja.  Megint egy nagyon őszinte olaj nagyon jó áron; tökéletesen hozza azt a „görög ízt”, amire – aki már egyszer is kóstolt arrafelé olajat -- azt mondja, hogy „ez az”. Amolyan mediterrán nyaralásokról ismerős, széles körben szerethető íz.

MIHEZ: közepesen intenzív karaktere miatt sok mindenhez jó, amihez olívaolajat lehet használni; házi majonézhez egyértelműen túl erős, de minden máshoz mehet.

KISZERELÉS: 1 l hengeres fémkanna